De IJtunnel is één van de tunnels die toegang verleent tot Amsterdam-Noord vanuit de rest van de stad. Er rijdt dagelijks veel verkeer doorheen, waaronder talloze bussen van het GVB en het streekvervoer. Geopend in 1968 en inmiddels al vele malen gerenoveerd.

De hoogte is maar net aan voor het vrachtverkeer en de toegang wordt daarom streng bewaakt middels hoogtedetectie, camera’s en slagbomen. Voor wie er dagelijks doorheen zoeft van en naar Noord, heeft de tunnel zijn eigen charme. In Noord gaat het tracé over in de Nieuwe Leeuwarderweg en loopt parallel aan het Noordhollandsch Kanaal. Aan de zuidkant kom je direct in het Centrum uit, waarbij de Mozes en Aäronkerk in het oog springt. De ontluchtingskokers in brutalistische bouwstijl zijn een markant beeld aan beide kanten van het IJ, de buurten pal naast de tunnel in Noord hebben hun eigen karakter. Zoals de Leeuwarderweg en de Adelaarsweg aan de oostkant en de Buiksloterweg aan de westkant.

Amsterdam - IJtunnel
Amsterdam – IJtunnelslideshow - klik op de foto 
meer foto's op kamafotos.nl

la Crónica