Naar aanleiding van een aantal controversiële maatregelen die Twitter-eigenaar Elon Musk nam, schreef ik een aantal microblogberichtjes die ik hier in geredigeerde vorm aan mekaar plak.

Persvrijheid

Met het gedoe rondom het traceren van Elon Musks privéjet door het twitteraccount @elonjet vraag ik me af of Musk wel begrijpt hoe Mastodon werkt, nu hij Twitter verwijzingen naar Mastodon laat blokkeren. Dit lijkt me het begin van het einde van Twitter als hij niet snel tot andere gedachten komt.

Ja, het is vervelend voor hem dat een of andere druiloor zijn privéjet op Twitter traceert. En dat deze druiloor, na van Twitter geschopt te zijn, zijn activiteit op Mastodon voortzet. Er valt wat voor te zeggen dat dit volgen van een celebrity als Musk een vorm van laakbaar doxxen is. Maar het kan evengoed opgevat worden als een vorm van burgerjournalistiek. Wat de twitteraar @elonjet beweegt, weten we niet of althans ik weet het niet, omdat het me niet bijster veel interesseert.

Maar het live traceren van vliegtuigen tijdens vluchten is niet alleen een voor iedereen vrij toegankelijke activiteit (denk aan Flightradar24 et al), maar draagt ook bij aan de veiligheid van de luchtvaart. Een verdwenen of neergestort vliegtuig is hierdoor vrijwel altijd terug te vinden en de aanloop naar het ongeval is doorgaans helder vastgelegd.

Dit geldt ook voor Elons vliegtuig, mocht er een ongeval gebeuren. Wat ik hem en zijn crew, ik zeg het er maar bij, natuurlijk niet toewens. Over dit soort kwesties staat het de pers vrij te schrijven en veel media zullen het ook doen, al was het maar omdat het de actualiteit betreft.

Dus ook schrijven over de twitteraar en zijn traceeraccount staat de pers vrij. Elons reactie om dan ook maar de rapporterende journalisten van Twitter te gooien en Mastodon in zijn geheel te blokkeren zal alle alarmbellen bij de media doen afgaan.

Alle kranten en andere media een eigen Mastodon-server

Nu is er nog (gespeelde) verontwaardiging. Maar zodra de media over hun eerste paniek heen zijn en ontdekken hoe makkelijk het is een eigen Mastodon-server in te richten en hun staf van daaruit het nieuws met de wereld te laten delen, dan zullen nieuwsjunkies en beroepsmatig geïnteresseerden de media op Mastodon gaan volgen. Want net als bij Twitter is het ook op Mastodon eenvoudig om lijsten aan te leggen, die op een thema toegespitste tijdlijnen tonen. En het massaal delen van de actualiteit is op Mastodon even makkelijk als op Twitter.

Het inrichten van een Mastodon-server moet voor een groot mediahuis een fluitje van een cent zijn en ook zal er vast een budget voor te vinden zijn. Grote kans dat CNN, NYT, WaPo, El País, Al Jazeera, NRC, VK, de T. en de Tubantia binnenkort zo’n server hebben.

En dan is het bye Twitter.

Mastodon Backtracking

Lees ook…

foto: © Hans Konings / kamafotos.nl
illustratie: Mastodon gGmbH

la Crónica