Sinds Elon Musk Twitter heeft overgenomen, vlucht menigeen naar het platform Mastodon, dat enigszins op Twitter lijkt, maar het niet is. Vanuit WordPress artikelen en/of foto’s delen met de Mastodoniërs is een interessante optie.


Share on Mastodon

Voor WordPress heeft ontwikkelaar Jan Boddez de plugin Share on Mastodon gemaakt, die een bericht of pagina automatisch publiceert op je account bij Mastodon. Naar mijn ervaring werkt deze plugin goed, in ieder geval op deze website la Crónica. Zie voor de werking en installatie GitHub en voor een toelichting Jan’s Blog / Share on Mastodon.

Mastodon Share Button

De plugin van Jan Boddez laat dus je blogberichten op je eigen account van Mastodon verschijnen, zodat volgers en passanten er kennis van kunnen nemen. Maar als je ook de bezoekers van je weblog of fotoblog de mogelijkheid wilt bieden om je artikel of foto op hun account te delen middels een deelknop, dan ben je aangewezen op een PHP-script, zoals bijv. ten grondslag ligt aan de Mastodon Share Button, gemaakt door Alyve of Aly-ve. Het project van Aly-ve vind je ook bij GitHub. De demopagina zoals hij getoond wordt, werkt ook goed, maar is voorzien van een hard gecodeerde URL of webpagina, terwijl je eigenlijk de knop zou willen inzetten om automatisch de huidige webpagina te delen. Ik heb gepoogd om de Mastodon Share Button hierop aan te passen door de code te veranderen. Een stukje PHP-script vraagt de actuele URL op en laat die zien in het berichtje dat je op Mastodon wilt plaatsen. De blauwe deelknop hieronder is het resultaat. Ook elders is de blauwe deelknop toegevoegd aan de blogberichten.

Aly-ve schrijft op de demopagina:

It’s so simple than that my grandmother is able to add these buttons. Just include mastodon.js, set the configuration and add your button.

Helaas is het zo simpel niet, zeker niet als je dit script wilt integreren in WordPress. Conflicterende CSS, SVG-bestanden die het niet doen en nog zo wat akkefietjes. Wat mij betreft is dit toch het betere knutselen met een hoog ‘Tom Poes, verzin een list’-gehalte en het resultaat is nog steeds niet helemaal zoals ik het hebben wil. Deze deelknop is dus work in progress

Wordt vervolgd…

links

lees ook: Vind en volg op Mastodon

illustratie: Aly-ve (Creative Commons)

.

la Crónica