Gairebé les dotze i deu del migdia

De tijd wordt in Catalonië gemeten in hele uren of in kwartieren van het eerstvolgende uur. Als je in Catalonië bent, kun je dit horen aan het slaan van de kerkklok op het dorpsplein. Slaat de klok één keer, dan kan het één uur zijn, maar ook kwart over vijf. Slaat de klok twee keer, dan kan het twee uur zijn, maar ook half acht. En slaat de klok drie keer, dan kan het drie uur zijn, maar ook kwart voor tien. De Catalanen rekenen ook in het aantal kwartieren om te zeggen hoe laat het is. Dat wordt dan zoiets als: Het is drie minuten over drie kwartier van vijf. Wij zeggen dan: Het is twaalf minuten voor vijf.

Opmerking: dit artikel bij voorkeur lezen op een desktop-pc. Vanwege de ingevoegde Flash-animatie is deze pagina minder geschikt voor smartfoons en tablets.

De Catalaanse klok op je computer

el rellotge català
el rellotge català

Download de prachtige animatie (zie boven) van de actuele tijd, inclusief hoe je in het Catalaans zegt hoe laat het is. De klok is gemaakt door Comunicació Digital en is gepubliceerd onder de licentievoorwaarden Creative Commons. Lees hier wat dit betekent voor eigen gebruik.

Voor deze animatie is een stand-alone Flash-speler nodig die je op de eigen computer installeert. Kies voor je besturingssysteem de Flash Player projector content debugger.

El perquè d’aquest rellotge

De makers van de klok schrijven:

El motiu fonamental del projecte ha estat ajudar a conservar l’expressió de les hores amb quarts, un sistema molt particular i que intuïm en creixent desús. Hem inclòs l’expressió textual amb la intenció de facilitar l’aprenentatge a qui no hi estigui familiaritzat.

Over de animatie

De animatie is rond 2004 of eerder gemaakt met het inmiddels verouderde Adobe Flash dat om veiligheidsredenen niet meer aanbevolen wordt. De download van de klok op deze site is getest op malware en veilig bevonden, maar gebruik is voor eigen risico. Ik hoop in de toekomst dit artikel nog eens te publiceren met een Catalaanse klok van eigen makelij in HTML5. Dat de klok bij dit artikel toch zichtbaar is en werkt (op de desktop), is tot stand gekomen dankzij de ontwikkelaars van Ruffle. Helemaal perfect is de klok nog niet. De woorden gairebé (bijna) en matí (ochtend) verliezen hun letters met accenten é en í. Mogelijk wordt dit in een toekomstige update van Ruffle rechtgezet. De oorspronkelijke Flash-animatie geeft deze letters wel correct weer.

Downloads

Rellotge català, sota la llicència Creative Commons

Oefenen met de Catalaanse klok

Convertidor horari - comunicació digital

Met deze convertidor horari kun je oefenen met Catalaans klokkijken. Opent in nieuw venster.

Oefenen met de Catalaanse klok

Convertidor horari - comunicació digital

Met deze convertidor horari kun je oefenen met Catalaans klokkijken. Opent in nieuwe tab.

Convertidor horari, sota la llicència Creative Commons

Links

Links

Dit is een gewijzigde versie van een artikel dat eerder op Spaans Leren verscheen, toen Adobe Flash nog ondersteund werd door de browsers.