Con gusto is een populaire leergang van uitgeverij Intertaal voor hen die voor beroep of liefhebberij Spaans willen leren.

Luisteroefeningen

Bij de boeken hoort ook een app waarmee de cursist kan luisteren naar gesproken Spaans door een pagina te scannen met de telefooncamera. Alle luisteroefeningen op die pagina worden dan ten gehore gebracht. Dit heb ik getest op een telefoon met Android en het werkt goed. Maar voor hen die liever de luisteroefeningen op de computer downloaden, biedt Intertaal alle geluidsfragmenten aan die men als zip kan downloaden en uitpakken, bijv. in een map ‘Spaans’.

Geluidsfragmenten

De bij de boeken horende geluidsfragmenten kan men als zip-bestanden downloaden bij de uitgever Intertaal, zodat ze op de computer afgespeeld kunnen worden m.b.v. van de mediaspeler. Intertaal levert ook de instructies erbij.

Losse geluidsbestanden, één voor één voor aanklikken

Eenmaal uitgepakt zijn het mp3-bestanden. Men kan deze mp3-bestanden afzonderlijk aanklikken en beluisteren. De corresponderende oefeningnummers vindt men in het leerboek.

Wat echter niet mogelijk is, is het beluisteren van alle bestanden achtereen. Is fragment 1 eenmaal afgespeeld, dan wordt niet automatisch fragment 2 gestart, zoals men verwachten zou. Ook kan men met de mediaspeler niet vooruit klikken naar het volgende fragment of terugklikken naar het vorige fragment. Dat is buitengewoon onhandig.

Playlist toevoegen

Playlist in map met luisteroefeningen
Playlist in map met luisteroefeningen

Wat de uitgever niet heeft meegeleverd in het zip-bestand is een z.g. playlist of speellijst. Gelukkig is het mogelijk om zelf zo’n speellijst samen te stellen, hetzij met de hand in een text-editor, hetzij met speciale software, bijv. EasyTag (Open Source, dus kosteloos, beschikbaar voor MS Windows en Linux) of M3Unify (voor macOS, licentie $5,-). De speellijst heeft in ons geval de extensie *.m3u. Dit is een extensie die door de mediaspeler herkend wordt en aangewend om alle geluidsfragmenten samen te voegen tot één geheel.

Linux to the rescue

Ik heb ervoor gekozen om voor Con gusto nieuw zelf de speellijsten te maken m.b.v. een commando in de Linux-terminal en in de corresponderende map met de geluidsfragmenten te plaatsen. Dit doet men door eerst de map, bijv. Spaans/Con gusto nieuw/Con gusto nieuw 1 – tekstboek/ in de terminal te openen en dan het commando uit te voeren.

Het commando:

ls -1 *.mp3 > playlist.m3u

Voor ‘playlist’ kan iedere bestandsnaam gekozen worden, bijv. con-gusto-1_tekstboek-playlist.m3u. Deze playlist wordt dan in dezelfde map geplaatst als waar de corresponderende geluidsfragmenten zich bevinden. De playlist kan geopend worden met iedere mediaspeler, bijv. Windows Media Player, iTunes of VLC.
N.B.: Zie de links onderaan voor een manier om ditzelfde met de command prompt van MS Windows te doen.

Luisteren

Luisteroefening
Luisteroefening

Eenmaal geopend, kan men gemakkelijk naar de volgende of vorige luisteroefening klikken. Of simpelweg achterover leunen en een aantal luisteroefeningen achter mekaar beluisteren, terwijl men in het boek meeleest. Of men zet de luisteroefeningen + speellijst op de telefoon of op een USB-stick en luistert in de auto naar de cursus.

Ten slotte

Er bestaan ook mediaspelers die in staat zijn om zelf iets slims te doen met een map vol mp3-bestanden en wel alle geluidsfragmenten tot één geheel weten te maken en achter mekaar af te spelen. Zonder playlist dus. Vaak is de voorwaarde dat de geluidsbestanden geplaatst worden in een speciaal voor dit gebruik bedoelde map, meestal Muziek of Muziekbibliotheek geheten. Maar voor gebruikers met een dergelijke speler is dit artikel niet bedoeld.

Handige links: