Dit bericht is wat het zegt: een test. De foto van het kunstwerk op de Amsterdamse Apollolaan is geen JPG-bestand, maar een moderner WebP-bestand.

Dit door Google ontwikkelde afbeeldingsformaat is vrijgegeven voor algemeen gebruik (vergelijkbaar met Open Source), neemt minder ruimte op de server in, laadt sneller in de browser van de bezoeker en levert even goede beeldkwaliteit als een JPG.

Opmerking: dit artikel bij voorkeur lezen op een desktop-pc. Vanwege de ingevoegde animatie is deze pagina minder geschikt voor smartfoons en tablets.

Browsers en besturingssystemen

WebP wordt inmiddels door nagenoeg alle browsers (desktop, tablet en telefoon) ondersteund. Alleen Safari op oudere versies van macOS en Internet Explorer van Microsoft kunnen er niet mee overweg.

JPG en WebP

Om toch iedereen van dienst te zijn, kan de websitebeheerder van elke afbeelding twee versies aanbieden: een JPG-bestand en een WebP-bestand. De browser kiest dan automatisch voor het JPG-bestand als hij het WebP-bestand niet kan weergeven. Maar dit is verre van ideaal, omdat de beheerder dan van elke afbeelding twee versies op de server moet bewaren, waarmee een van de voordelen, minder ruimtegebruik op de server, komt te vervallen.

JPG vs. WebP
JPG vs. WebP

JPG vs. WebP
JPG vs. WebP

Zie het kwaliteitsverschil tussen JPG en WebP (link opent nieuw venster met animatie). Beide afbeeldingen meten 1200x800px. De JPG is 388,5 kB en de WebP is 317,0 kB groot. Zie je maar één afbeelding in de animatie? Dan is je browser of besturingssysteem verouderd. Moderniseren is het devies!

Zie het kwaliteitsverschil tussen JPG en WebP (link opent nieuwe tab met animatie). Beide afbeeldingen meten 1200x800px. De JPG is 388,5 kB en de WebP is 317,0 kB groot. Zie je maar één afbeelding in de animatie? Dan is je browser of besturingssysteem verouderd. Moderniseren is het devies!

WebP op la Crónica en kamafotos.nl

WordPress ondertussen heeft geen probleem (meer) met WebP en ook bestaat er een plugin die voor het aanbieden van de juiste afbeelding (JPG of WebP) de websitebeheerder veel werk uit handen neemt: WebP Express van ontwikkelaar Bjørn Rosell. WebP Express is Open Source i.t.t. andere, commerciële, plugins die min of meer hetzelfde beloven te doen en die als (tamelijk dure) abonnementsvorm worden aangeboden.

Ondertussen streef ik ernaar om zo spoedig mogelijk over te stappen van JPG op WebP, te beginnen op deze website en later op mijn fotoblog kamafotos.nl. En dan het liefst zonder de nu nog noodzakelijke dubbele beeldverzameling. Kortom, deze weblog dient als test voor grootsere plannen.

la Crónica