De Loxia 35mm van Zeiss krijgt nogal uiteenlopende gebruikersrecensies. Sommigen vinden hem niks, anderen zijn er lyrisch over. Ik behoor tot de lyrische groep. Wat een fantastische lens. Een ding voor de liefhebber van het echte vakwerk. Sony A7 of A9 vereist.

Sony A7 III met Zeiss Loxia 35mm
Sony A7 III met Zeiss Loxia 35mm


Omdat je de Loxia met de hand moet scherpstellen, wordt hij minder geschikt geacht voor straatfotografie, waar je vaak snel moet reageren en autofocus een uitkomst kan zijn. Maar de Sony A7 met de Loxia lijkt op de good old Leica waarmee zoveel straatfotografen van weleer werkten.

De Zeiss Loxia 35mm is geen allemansvriend. Je moet er tijd aan besteden om hem naar je hand te zetten. Er zullen foto’s zijn met bewegingsonscherpte, onder- of overbelichting. Verkeerd scherpgestelde foto’s. Maar altijd is dit jouw fout, nooit de fout van de camera of de lens.

Sony A7 III met Zeiss Loxia 35mm
Sony A7 III met Zeiss Loxia 35mm

Voorbeelden

Zie hier een paar foto’s, genomen met de Loxia 35mm. Let op het satijnige kleurverloop van scherp naar onscherp.

Westzaan - Watermolenstraat
Amsterdam - Kogeldistelstraat
Amstelveen - Amsteldijk Noord
Amsterdam - Rhijnspoorplein
Amsterdam - Amsteldijk
Amsterdam - Ouderkerkerdijk
Amsterdam - Zuidelijke Wandelweg
Amsterdam - Zuidelijke Wandelweg
Westzaan - Watermolenstraat
Amsterdam - Kogeldistelstraat
Amstelveen - Amsteldijk Noord
Amsterdam - Rhijnspoorplein
Amsterdam - Amsteldijk
Amsterdam - Ouderkerkerdijk
Amsterdam - Zuidelijke Wandelweg
Amsterdam - Zuidelijke Wandelweg
previous arrow
next arrow
 

Zeer gedetailleerd

De foto’s zijn in groter formaat te zien op kamafotos.nl. Browservenster zo groot mogelijk maken, eventueel met functietoets F11. Klikken op de foto’s voor een nog groter formaat. Talloze andere foto’s zijn te zien op een aan de Zeiss Loxia 2/35 gewijde groepspagina van Flickr. Wie na het zien van die duizenden foto’s nog klaagt over gebrek aan scherpte, die heeft zijn apparatuur niet onder controle.

Het vliegtuig op de foto van de Ouderkerkerdijk langs de Amstel zonder cropping met de lens op oneindig ingesteld. Zie de wielen van het landingsgestel en de staartverlichting. Zelfs het dunne verticale roervlak is door de lens geregistreerd (klik op de foto voor iets grotere versie):

Amsterdam - Ouderkerkerdijk - detail
Amsterdam – Ouderkerkerdijk – detail

Zie ook kamafotos.nl:

Tip: browservenster zo groot mogelijk maken, eventueel met functietoets F11. Klikken op de foto’s voor een nog groter formaat.

Alle foto’s © Hans Konings / KAMA Systems Amsterdam