De Loxia 35mm van Zeiss krijgt nogal uiteenlopende gebruikersrecensies. Sommigen vinden hem niks, anderen zijn er lyrisch over. Ik behoor tot de lyrische groep. Wat een fantastische lens. Een ding voor de liefhebber van het echte vakwerk. Sony A7 of A9 vereist.

Sony A7 III met Zeiss Loxia 35mm
Sony A7 III met Zeiss Loxia 35mm


Omdat je bij de Loxia met de hand je diafragma kiest en de lens scherpstelt, wordt dit objectief minder geschikt geacht voor straatfotografie, waar je vaak snel moet reageren en autofocus een uitkomst kan zijn. Maar de Sony A7 met de Loxia lijkt op de good old Leica waarmee zoveel straatfotografen van weleer werkten.

De Zeiss Loxia 35mm is geen allemansvriend. Je moet er tijd aan besteden om hem naar je hand te zetten. Er zullen foto’s zijn met bewegingsonscherpte, onder- of overbelichting. Verkeerd scherpgestelde foto’s. Maar altijd is dit jouw fout, nooit de fout van de camera of de lens.

Sony A7 III met Zeiss Loxia 35mm
Sony A7 III met Zeiss Loxia 35mm

Voorbeelden

Zie hier een paar foto’s, genomen met de Loxia 35mm. Let op het satijnige kleurverloop van scherp naar onscherp.

Westzaan – Watermolenstraat
Westzaan – Watermolenstraatslideshow - klik op de foto 
meer foto's op kamafotos.nl

Zeer gedetailleerd

De foto’s zijn ook te zien op kamafotos.nl. Browservenster zo groot mogelijk maken, eventueel met functietoets F11. Klikken op de foto’s voor een nog groter formaat. Talloze andere foto’s zijn te zien op een aan de Zeiss Loxia 2/35 gewijde groepspagina van Flickr. Wie na het zien van die duizenden foto’s nog klaagt over gebrek aan scherpte, die heeft zijn apparatuur niet onder controle.

Het vliegtuig op de foto van de Ouderkerkerdijk langs de Amstel zonder cropping met de lens op oneindig ingesteld. Zie de wielen van het landingsgestel en de staartverlichting. Zelfs het dunne verticale roervlak is door de lens geregistreerd (klik op de foto voor iets grotere versie):

Amsterdam - Ouderkerkerdijk - detail
Amsterdam – Ouderkerkerdijk – detail

Zie ook kamafotos.nl:

Tip: browservenster zo groot mogelijk maken, eventueel met functietoets F11. Klikken op de foto’s voor een nog groter formaat.

Alle foto’s © Hans Konings / KAMA Systems Amsterdam

Naschrift dd 30-10-2021:

  • De lens op de camera zetten en weer losnemen wordt enorm vergemakkelijkt met de PocketPano Lens-grip for Loxia. Dit is een dunne en smalle geribbelde strip van slijtvast plastic die je rondom op de lenskoker plakt tussen de scherpstel- en de diafragmaring. Hij verschaft de benodigde grip voor duim en wijsvinger, waardoor je de lens makkelijk vast- of losklikt. Als de strip eenmaal vastgehecht is, ziet hij er door de ribbels en de zwarte kleur uit alsof hij een deel van de lens is. Alsof Zeiss het zo bedacht heeft. Zie: PocketPano Lens-grip.
  • De zonnekap zit helaas niet erg stevig vast op de lens, je raakt hem met een onhandige beweging makkelijk kwijt. Mogelijk kan hier iets aan afgesteld worden m.b.v. de miniatuurschroefjes die zichtbaar zijn op de vatting aan de binnenzijde van de kap.

Naschrift dd 12-06-2022:

  • Ik heb de zonnekap weten te fixeren met een reepje flinterdunne witte afdichtingstape, zoals gebruikt bij wartels van gas- en waterleidingen. Dit is een typische life hack waarop ik geen enkele garantie geef. Bij mij werkt het, maar doe het voorzichtig en vergewis je je ervan dat je de bajonetfitting van de (dure) zonnekap er niet mee beschadigt. Deze methode is ook niet geschikt als je de zonnekap voortdurend plaatst en losneemt van de lens.
la Crónica