Gebouwen op foto’s rechtop zetten met het grafische bewerkingsprogramma GIMP is een lastige klus.

GIMP 2.10.18 - perspectiefgereedschap
GIMP 2.10.18 – perspectiefgereedschap

Er is gereedschap voorhanden waarmee je het perspectief kunt aanpassen, zodat convergerende lijnen van gebouwen die achterover lijken te vallen, weer parallel gezet kunnen worden. Op te roepen met <Shift><P> (onder Linux Ubuntu). Je kunt dan met de muis lijnen rechttrekken of de juiste getallen invoeren in het gereedschapsvenstertje. De werking van het gereedschap heb ik nooit precies kunnen doorgronden en de resultaten waren ook niet overtuigend. Gebouwen zagen er toch raar uitgerekt of verwrongen uit.

EZ Perspective

GIMP 2.10.18 - EZ Perspective
GIMP 2.10.18 – EZ Perspective

Maar gelukkig was er een script, geschreven door Average Joe #2 *) in de programmeertaal Python, dat deze klus kinderlijk eenvoudig maakte: Python EZ Perspective 0.1
(23-12-2020 – inmiddels loopt de link naar het script dood).

De werking van het script wordt werd uitgelegd en ook de download en de installatie-instructie zijn waren via de inmiddels dode link te vinden.
Zie ook deel 2: GIMP – Python EZ Perspective 0.1.

Ik heb er met GIMP 2.8 onder Ubuntu 16.04 heel wat gebouwen mee rechtop gezet. Totdat ik Ubuntu 20.04 in gebruik nam en daarmee GIMP 2.8 actualiseerde naar versie 2.10.

GIMP 2.10 – Python stuk

Helaas bleek na de update het script niet meer te werken en was ik weer aangewezen op GIMP’s eigen perspectiefgereedschap. Dat zinde mij niet, want het was verregaand minder makkelijk. Na lang zoeken bij Google ontdekte ik dat geen enkel Python-script het meer doet in deze versie onder Ubuntu. Niet de schuld van de ontwikkelaars van GIMP, maar van de pakketbeheerders van Ubuntu, die niet bijster geïnteresseerd lijken om deze bug te verhelpen. Waarom dit zo is, ik heb me er niet in verdiept *). Ik wilde alleen graag het script weer aan de praat krijgen. Zo zoekende leverde How to add EZ Perspective to GIMP 2.10.18 niets op. How to make Python work again in GIMP 2.10.18 leverde gelukkig meer treffers op en zo kwam ik terecht op het forum Ubuntu Discours – GIMP woes in 20.04.

Daarop schrijft forumdeelnemer daver1730:

Since this thread has a high Google rating for this issue, I’ll post the solution that worked for me. Ubuntu 19.10’s gimp-python can be manually downloaded and installed into Ubuntu 20.04. One other completely missing package, python-gtk2, also needs downloading. All other dependencies can be installed normally from 20.04. No source fidelity problems since it’s all from Ubuntu. No forced installation to ignore missing dependencies. The python-dependent “Heal Selection” works, and unlike the flatpak version, GMIC QT works.

En hij leverde er de download- en installatiecommando’s, uit te voeren in de Linux-terminal, bij:

wget http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/p/pygtk/python-gtk2_2.24.0-6_amd64.deb
wget http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/g/gimp/gimp-python_2.10.8-2_amd64.deb
sudo apt install gimp gimp-plugin-registry gimp-gmic
sudo apt install python python-cairo python-gobject-2
sudo dpkg -i python-gtk2_2.24.0-6_amd64.deb
sudo dpkg -i gimp-python_2.10.8-2_amd64.deb

Bovenstaande commando’s installeren een verouderde Python 2 in GIMP 2.10 en dat verdient niet de schoonheidsprijs *), maar het belangrijkste resultaat is dat het script EZ Perspective weer werkt. En daar ben ik heel blij mee.

23-12-2020 – onderstaand voorbeeld toegevoegd, klik op de afbeeldingen voor vergrotingen:

De Zuidas rechtop zetten
De Zuidas rechtop zetten

De Zuidas rechtop gezet
De Zuidas rechtop gezet

Zie ook: kamafotos.nl Amsterdam – De Boelelaan. en GIMP – Python EZ Perspective 0.1, de oorspronkelijke toelichting van ontwikkelaar Average Joe #2.

*) Naschrift: ik begreep uit forumdiscussies dat ook de pakketbeheerders van Ubuntu geen blaam treft. De nieuwste Ubuntu werkt niet meer met het verouderde Python 2. Veel ontwikkelaars voor GIMP schreven hun plugins en andere scripts met Python 2 en doen weinig moeite om deze plugins te actualiseren naar Python 3. Naar verwachting zal versie 3 van GIMP ook nog uitsluitend met Python 3 werken. Er kunnen dus veel plugins voor GIMP de prullenbak in. We wachten de ontwikkelingen af. Zelf hoop ik het perspectiefscript te kunnen omzetten naar het modernere Python 3.

*) Naschrift 2: Average Joe #2 is vermoedelijk de nom de plume of nickname van wiskundige, ontwikkelaar en fotograaf Nils R. Barth. Zie nbarth.net.

Gimp Launcher with Python2

04-02-2023 – Inmiddels is er een andere methode beschikbaar om EZ Perspective te laten werken in de laatste stabiele versie van GIMP, t.w. GIMP 2.10.32 onder Ubuntu 22.04 LTS: Gimp Launcher with Python2 and MathMap AppImages, gemaakt door ontwikkelaar TasMania17 (GitHub). Getest onder Ubuntu 22.04 LTS en EZ Perspective werkt. Uitgebreider verslag volgt nog.

links:

klik op de afbeeldingen voor vergrotingen
lees ook deel 2: Average Joe #2 – Python EZ Perspective 0.1

la Crónica