Horchata is amandelmelk die gemaakt wordt van chufas, ook wel aardamandelen of tijgernoten genoemd. In Spanje kun je in iedere supermarkt flessen horchata kopen, die vooral op warme dagen uit de koelkast worden gehaald om de dorst te lessen.

Laat je niet verwarren door de naam amandelmelk, want er komt geen druppel melk aan te pas als je zelf horchata gaat maken. En ook geen amandelen.

Er gaat echt niets boven zelfgemaakte horchata, maar een waarschuwing is op z’n plaats: chufas zijn onhygiënisch en moeten zeer, zeer goed schoongemaakt worden, wil je er geen maagklachten aan overhouden. In dit opzicht kun je ze vergelijken met mosselen of garnalen; schoon en secuur werken is een absolute vereiste. Sommige koks adviseren zelfs aan het spoelwater een druppeltje bleekwater (lejía in het Spaans) toe te voegen. De horchata die je in de supermarkt koopt is minder rijk van smaak, maar moet wel voorzien zijn van een kwaliteitskeurmerk.

Vaso de horchata
Glas horchata

Ingrediënten

 • 1 kg aardamandelen (ook bekend als tijgernoten) of chufas
 • 1 kg suiker
 • 5 liter water
 • kaneelstokje

Bereiding

 1. De chufas spoelen in ruim water. Dit moet verschillende keren gebeuren. Er moeten echt verschillende emmers water doorheen gaan, zodat de aardamandelen absoluut schoon zijn.
 2. Vervolgens de gespoelde chufas 12 tot 16 uren laten weken, weer in ruim water.
 3. En opnieuw spoelen, spoelen en nog eens spoelen, totdat er alleen nog even schoon water uitkomt als er in de emmer ging. Daarna de chufas goed laten uitlekken.
 4. De aardamandelen nu pletten tot een papje onder het af en toe toevoegen van een beetje water. Er mag geen olie vrijkomen.
 5. Aan de aldus verkregen pasta het water toevoegen en het kaneelstokje. Vervolgens een paar uur op een koele plek laten staan.
 6. De suiker al roerend toevoegen en blijven roeren totdat de suiker volledig is opgelost.
 7. Nu de horchata zeven, eerst door een metalen zeef en vervolgens door fijn linnen, dat eerst met water vochtig is gemaakt.
 8. De aldus verkregen amandelmelk wordt in de koelkast gezet om goed af te koelen.

Bovenstaande teveel werk? Het merk Chufi heeft goede horchata. In Spanje bij zowat iedere supermarkt te koop. Al zijn er veel andere merken. Proberen is altijd de moeite waard.

Let op: sommige merken voegen koemelk toe. Hoort eigenlijk niet en is daarmee ook ongeschikt voor lactoseintoleranten.

Chufi - Maestro Horchatero
Chufi – Maestro Horchatero

¡Salud!

foto’s: Tamorian & Lobo – Wikipedia

Dit recept op je eigen website plaatsen?
Velen doen het en wat ons betreft mag het ook. Maar niet met onze foto's!
Geef Charlotte, spaansleren.nl of deze website wel de credits.
Dank je wel.

la Crónica