Escalivar betekent roosteren op houtskool. Escalivada is een typisch Catalaans gerecht, dat zowel op de barbecue als in de oven kan worden klaargemaakt. In Catalonië wordt escalivada geserveerd als voorgerecht of als bijgerecht, bijvoorbeeld bij lamsvlees.

Het volgende recept is vrij uitgebreid met verschillende groenten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een selectie van deze groenten te bereiden. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 tot 6 personen.

Escalivada - foto: Executioner - Wikipedia
Escalivada – foto: Executioner – Wikipedia

Ingrediënten

  • 2 grote (vlees)tomaten
  • 500 gram niet te grote aubergines
  • 2 grote rode paprika’s
  • 2 grote uien
  • 2 aardappelen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepeltje zout
  • 1/4 theelepeltje gemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

De bereiding

  1. Oven voorverhitten op 175°C
  2. Tomaten en aardappelen overdwars doorsnijden
  3. Alle groenten insmeren met olijfolie
  4. Groenten in de oven plaatsen. Tomaten en aardappels met de doorsnede naar boven gericht
  5. De baktijd voor de tomaten is ca. 15 minuten. Voor de overige groenten is dit 45 minuten tot 1 uur afhankelijk van de afmeting
  6. Na het bakken de aubergines en de paprika’s van schil ontdoen en overlangs in stukken snijden
  7. De uien pellen overlangs doorsnijden en in rokken uit elkaar halen
  8. Groenten op smaak brengen met peper, zout en olijfolie
  9. Gehakte peterselie erover strooien
  10. Afhankelijk van het seizoen warm of koud opdienen

Indien je de escalivada als voorgerecht met knapperig stokbrood gaat serveren, kun je de groenten decoreren met anchovisfilets Een erg lekkere combinatie. Extra lekker maak je de escalivada, als je aan de olijfolie waar je de groenten mee insmeert een teentje geperste knoflook en wat verse rozemarijnblaadjes toevoegt.

¡Buen provecho!

foto’s: Wikipedia – Emi Yañez & Executioner

Dit recept op je eigen website plaatsen?
Velen doen het en wat ons betreft mag het ook. Maar niet met onze foto's!
Geef Charlotte, spaansleren.nl of deze website wel de credits.
Dank je wel.