Nu de Britse bevolking, – of beter gezegd, de Engelse bevolking zich in een referendum heeft uitgesproken voor uittreding uit de Europese Unie, de z.g. brexit, droomt de Spaanse regering van een inlijving van de Peñón, ofwel de markante rots die bekend staat als het Britse domein Gibraltar.

El último de Gibraltar por Augusto Ferrer-Dalmau
El último de Gibraltar por Augusto Ferrer-Dalmau


Ooit verloren in een oorlog tegen de Engelsen, heeft Spanje nooit de droom opgegeven om op de rots van Gibraltar weer de Spaanse vlag te hijsen. Nu de de Schotten en de Noord-Ieren, alsook de inwoners van Gibraltar zelf zich hebben uitgesproken tegen uittreding uit de Europese Unie en Schotland aanstuurt op onafhankelijkheid, ziet Spanje zijn kans schoon om zijn historische aanspraak op Gibraltar opnieuw op de onderhandelingstafel te leggen.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel García Margallo dringt aan op een gedeelde soevereiniteit, waarbij Gibraltar zowel Brits als Spaans zou zijn. Vrijwel iedereen in Gibraltar heeft donderdag voor EU-lidmaatschap gestemd. De rots zou zonder de EU mogelijk geïsoleerd raken.

Lees meer:

afbeelding: Wikipedia

la Crónica