Of nee, ‘woordenboek’ doet de applicatie GoldenDict eigenlijk tekort. Het is nl. veel meer.

GoldenDict voor Ubuntu
GoldenDict voor Ubuntu

Eenmaal geïnstalleerd en geconfigureerd, zoekt de applicatie niet alleen in online woordenboeken, maar ook in verschillende Wikipedia’s. Eenmaal gevonden, krijg je van alles en nog wat te weten over het opgezochte woord en kun je zelfs luisteren naar de uitspraak in verschillende dialecten. De configuratie vergt enige tijd en aandacht, maar heel moeilijk is het niet. Wij hebben GoldenDict onder Linux/Ubuntu draaien en het werkt perfect. Gelukkig is er ook een Windows-versie. De versie voor Mac OS X is nog in ontwikkeling. Echte durfals kunnen een vroege versie ophalen en installeren.

Voor wie geïnteresseerd is in wat wij hebben gedaan, zie de Engelstalige website www.ihaveapc.com. Hier vind je instructies, niet alleen over de installatie (onder Linux!), maar ook over het toevoegen van woordenboeken en de verschillende wikipedia’s. En meer. Dat toevoegen zal in de Windows-versie net zo gaan.

Amsterdam, februari 2013

Naschrift augustus 2019: helaas lijkt GoldenDict ‘abandonware’ te zijn, inmiddels werkt de applicatie niet meer zo goed als voorheen.

la Crónica