Unfortunately, after making every effort, we were unable to obtain the following backordered item(s):

  • FONSECA, ROBERTO/Elengó (CD)

At this time, your order has been cancelled and you were not charged for the backordered item(s). CDNOW does not charge your credit card until the merchandise has been shipped from our warehouse.

Bovenstaande viel te lezen in een e-mail die ik onlangs ontving en maakte mijn spijt nog groter dat ik in Havana niet wat meer had aangedrongen bij de verkoper om mij toch maar alsjeblieft dat allerlaatste exemplaar te verkopen.

Roberto Fonseca - Tiene que ver
Roberto Fonseca – Tiene que ver

Alle muziek is in Cuba staatsaangelegenheid en iedere muzikant die een cd wil opnemen komt bij staatsplatenmaatschappij EGREM terecht. Wie muziek kopen wil, doet dit bij een winkel die ook in handen van EGREM is. Op zoek naar de muziek waren we in een taxi terechtgekomen, een grappig geel driewielertje, de Cocotaxi, die ons langs de eindeloos lange Malecón naar de wijk Miramar bracht, alwaar een Casa de Música gevestigd was. Er zou die middag een concert gegeven worden en er kon gedanst worden. De Casa de Música bleek gevestigd in een villa in een statige woonwijk.

In de vestibule was een cd-winkel waar we wat rondsnuffelden. De zaak werd gedreven door een man van middelbare leeftijd die ons wat nors te woord stond. Zijn norsheid bleek eigenlijk een manier om een zekere verlegenheid te maskeren, een eigenschap die voor een Cubaan bijzonder te noemen was. Ik vroeg of hij ook jazz latino verkocht zonder dat mij direct namen te binnen schoten. Eigenlijk wilde ik zelfs liever met iets nieuws naar buiten gaan. De man liep resoluut op de uitstalkast aan de wand af en nam er een cd uit en stopte die in de cd-speler. Ik kon met de koptelefoon luisteren.

Dit is Roberto Fonseca, una promesa.

De muziek die ik hoorde viel gelijk in de smaak. Een combinatie van jazz en funk met af en toe gezongen teksten. En natuurlijk de onmiskenbare Cubaanse ritmes. Ik liet de man weten dat ik deze cd Elengó kopen wilde. Op het moment dat hij de cd in het doosje wilde stoppen, verscheen er een zorgelijke trek op zijn gezicht.

No señor, ik kan u deze cd niet verkopen. Het is namelijk de laatste die wij hebben.
– Wilt u hem dan nog kunnen afspelen in de winkel? vroeg ik.
Dat is de kwestie niet. Ik zie dat er een vlekje op het speelvlak zit en mogelijk doet de cd het niet goed als u zodadelijk thuiskomt.
– Maar dat geeft niet, ik maak hem wel schoon. Ik wil hem graag hebben. Daarbij, thuis is in Amsterdam, ik kan u verzekeren dat ik niet snel terugkom met de cd om te reclameren.
Nee, ik kan hem u niet verkopen. Als u een klacht heeft, dan kan mij dit grote problemen opleveren. Ik verkoop u liever een andere van dezelfde artiest. Kijk, deze is ook van Roberto Fonseca en heet Tiene que ver. Ik verzeker u dat deze ook goed is. En dan heb ik hier nog een andere die ook uitstekende kritieken kreeg: En el comienzo, een goede titel, want het was Roberto’s eerste cd toen hij nog onder de naam van zijn groep Temperamento optrad. Een aanbieding voor slechts zes dollar.

Ik ging akkoord, ondertussen bij mezelf denkende dat ik Elengó vast nog wel elders in Havana of later in Santiago kopen kon. En zo niet, dan toch zeker wel in Amsterdam waar zowat alles te koop is op het gebied van Cubaanse muziek.

Nu heb ik er spijt van dat ik niet wat meer aangedrongen had in die winkel, want eenmaal thuisgekomen in Amsterdam bleek al snel dat niemand ooit van Roberto Fonseca gehoord had. Geen enkele cd bleek leverbaar. Ondertussen had ik al tijdens de reis door Cuba de beide andere cd’s op de diskman grijs gedraaid (voor zover men een cd grijs draaien kan). Het iele geluid van de minuscule luidsprekertjes kon niet verhullen dat Roberto Fonseca een fantastisch artiest was. Dit werd eens te meer duidelijk toen ik thuis de cd’s afspeelde op de huiskamerinstallatie. Een combinatie van aanstekelijke ritmes, ontspannen jazz en zelfs een rap in Cubaans Spaans.

Amsterdam, oktober 2002

Naschrift dd 13 november 2002: ik heb een aantal reacties gehad van webbezoekers die mij schreven dat Elengó gewoon te bestellen valt bij verschillende webwinkels. En inderdaad, ik heb Elengó inmiddels kunnen beluisteren dankzij de service van Amazon.com.

Bimhuis - Roberto Fonseca
Bimhuis – Roberto Fonseca

Naschrift dd 28 juni 2016: inmiddels is Roberto Fonseca wereldberoemd en een graag geziene gast op alle jazzfestivals in Europa en elders. Wij zijn er trots op dat we hem ontdekten op Cuba toen nog niemand van hem gehoord had. Bovenstaand relaas was destijds (2002) een van de allereerste artikelen aan hem gewijd op internet. Wij hebben Roberto Fonseca gezien en gesproken op 3 november 2010 in het Amsterdamse Bimhuis. Op het laatste album At Home van Roberto Fonseca begeleidt hij de fantastische zangeres Fatoumata Diawara (Ivoorkust / Mali) tijdens een concert in Marciac in Frankrijk.

Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca - At Home
Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca – At Home

la Crónica