Guzzino was eigenlijk de bijnaam voor een lichtgewicht motorfiets die Moto Guzzi na de oorlog bouwde om te voldoen aan de enorme behoefte aan persoonlijk transport. De officiële naam luidde Motoleggera 65

.

Zoals de naam al aangaf had de motor een cilinderinhoud van slechts 65 cc. Ook het gewicht van 45 kilo was zeer gering. De motor had een nog wat ouderwetse parallellogram-voorvork met een enkele veer tussen de geperst stalen vorkbladen. De achtervering ziet er weer verrassend modern uit met horizontaal gemonteerde schroefveren. De achtervork bestond ook uit geperst stalen platen. De kleur was doorgaans Italiaans rood, wat deze kleine fiets een zeer aantrekkelijk uiterlijk gaf.

1953 Moto Guzzi Motoleggera 65 "Guzzino"
1953 Moto Guzzi Motoleggera 65 “Guzzino”

Moto Guzzi produceerde vele duizenden exemplaren en leverde ze onder andere, voorzien van zijkoffers, aan de Italiaanse posterijen. Vanaf 1954 ging het model in licht gewijzigde vorm verder onder de naam Cardellino, hoewel men ze in de volksmond Guzzino (kleine Guzzi) bleef noemen. Pas in 1965 werd de Guzzino uit productie genomen. In die tijd was de motorinhoud gegroeid naar een duizelingwekkende 85 cc!

Over de Guzzino van Motortoer…

Dit exemplaar werd geïmporteerd uit Italië door een particulier en naar de Amsterdamse motordealer Motortoer gebracht met het verzoek hem in oude glorie te restaureren. De restauratie verliep vrij gemakkelijk. Het enige probleem bleek een nieuwe zuigerpen met borgveren te zijn, vanwege de ongebruikelijke diameter van 11 mm. Uiteindelijk werd een nieuwe zuigerpen op de draaibank gemaakt. Inmiddels rijdt de Guzzino, een indrukwekkend rookgordijn achterlatend in de straten van de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

Een kenteken aanvragen…

Nadat de restauratie voltooid was, kwam het aanvragen van een kenteken voor de eigenaar. Maar bij de aanschaf in Italië had hij geen enkel papiertje meegekregen waaruit blijkt in welk jaar deze Guzzino gemaakt en geleverd is. Motortoer heeft, na overleg met de RDW, Greenib (Moto Guzzi-importeur voor de Benelux) gebeld en de heer C. Baccara gevraagd of hij dit wilde regelen bij de fabriek. Tenslotte spreekt Baccara als rechtgeaarde Italiaan een aardig woordje Italiaans! Binnen een week had Greenib een fax ontvangen met het bouwjaar van de Guzzino; aan welke bedrijf hij geleverd was in Italië en aan wie hij de volgende dag na levering verkocht was. Nu is dus de naam van de eerste eigenaar in 1953 bekend! Een paar dagen later kwam de brief die verzonden was vanuit de fabriek naar Greenib, want de RDW neemt alleen genoegen met het origineel. Niets kan een geslaagde keuring nu nog in de weg staan.

1953 Moto Guzzi Motoleggera 65 "Guzzino"
1953 Moto Guzzi Motoleggera 65 "Guzzino"
1953 Moto Guzzi Motoleggera 65 "Guzzino"
1953 Moto Guzzi Motoleggera 65 "Guzzino"
1953 Moto Guzzi Motoleggera 65 "Guzzino"
1953 Moto Guzzi Motoleggera 65 "Guzzino"
1953 Moto Guzzi Motoleggera 65 "Guzzino"
1953 Moto Guzzi Motoleggera 65 "Guzzino"
1953 Moto Guzzi Motoleggera 65 "Guzzino"
1953 Moto Guzzi Motoleggera 65 "Guzzino"
1953 Moto Guzzi Motoleggera 65 "Guzzino"
1953 Moto Guzzi Motoleggera 65 "Guzzino"
1953 Moto Guzzi Motoleggera 65 "Guzzino"001125-motortoer_motoguzzi-guzzino-08
1953 Moto Guzzi Motoleggera 65 "Guzzino"
1953 Moto Guzzi Motoleggera 65 "Guzzino"
1953 Moto Guzzi Motoleggera 65 "Guzzino"
1953 Moto Guzzi Motoleggera 65 "Guzzino"
1953 Moto Guzzi Motoleggera 65 "Guzzino"
previous arrow
next arrow

fotopresentatie

Details die de Motoleggera 65 dateren zijn afwisselend ouderwets en modern voor de tijd waarin deze motor geproduceerd werd.

  • lichtmetalen cilinderkop op een gietijzeren cilinder
  • monovering achter
  • monobloque motorconstructie
  • parallelogram voorvork met centrale schroefveer
  • met de duim bediende gashevel
  • plastic tankdop
  • zweefzadel

Technische gegevens

Bouwjaar 1946 – 1954
Motor 2-takt, 42×46 mm, 65 cc
Compressieverhouding 5.5:1
Vermogen 2 pk bij 5000 t/m
Cilinderkop aluminiumlegering
Cilinder gietijzer
Ontsteking Marelli of Filso vliegwielmagneet
Carburatie Dell’Orto MA 13
Smering mengsmering 20:1
Koppeling meervoudig natte platen
Versnellingsbak 3 versnellingen, handbediend
Wielbasis 1200 mm
Voorvering parallellogram
Achtervering schommelarm
Gewicht 45 kg
Maximum snelheid 50 km/u
Verbruik 1/50
la Crónica