Vora dos quarts de tres de la tarda

De tijd wordt in Catalonië gemeten in hele uren of in kwartieren van het eerstvolgende uur. Als je in Catalonië bent, kun je dit horen aan het slaan van de kerkklok op het dorpsplein. Slaat de klok één keer, dan kan het één uur zijn, maar ook kwart over vijf. Slaat de klok twee keer, dan kan het twee uur zijn, maar ook half acht. En slaat de klok drie keer, dan kan het drie uur zijn, maar ook kwart voor tien. De Catalanen rekenen ook in het aantal kwartieren om te zeggen hoe laat het is. Dat wordt dan zoiets als: Het is drie minuten over drie kwartier van vijf. Wij zeggen dan: Het is twaalf minuten voor vijf.

Klik hieronder voor een animatie van de actuele tijd, inclusief hoe je in het Catalaans zegt hoe laat het is. Link opent in nieuw venster.
(N.B. hiervoor is het inmiddels verouderde Flash vereist, klikken op eigen risico.)

Hoe laat is het? Zeg het in het Catalaans.

De Catalaanse klok is gemaakt door Comunicació Digital. Hoe de klok te integreren op je eigen website lees je aldaar.

Rellotge català, sota la llicència Creative Commons