Oesters worden gewoonlijk rauw en levend gegeten in noordelijke streken. De Spaanse variant ostiones gaat twee à drie minuten onder de grill.

Een tapa, die in Nederland niet makkelijk te verkrijgen is, terwijl de bereiding haast niet eenvoudiger kan.

Ingrediënten

  • 12 ostiones – 12 oesters
  • 2 o 3 dientes de ajo – 2 of 3 teentjes knoflook
  • 4 cucharadas de perejil – 4 eetlepels peterselie
  • 4 cucharadas de miga de pan – 4 eetlepels broodkruim
  • 1 copita de anís – 1 glaasje anijslikeur
  • aceite de oliva – olijfolie

Bereiding

  1. Leg de open oesters een voor een op een bakplaat of een grote voor de oven geschikte ondiepe pan.
  2. De knoflook en de peterselie fijnhakken en samen met het broodkruim mengen.
  3. Giet op iedere oester een klein beetje anijslikeur.
  4. Bedek daarna iedere oester met het broodkruimmengsel.
  5. Druppel vervolgens een klein beetje olijfolie over alle oesters.
  6. Plaats de bakplaat of de pan 2 tot 3 minuten onder de zeer hete grill, totdat het broodkruim een beetje bruingebakken is.
  7. Beslist niet langer dan de aangegeven tijd onder de grill laten, omdat anders de oesters taai worden.
  8. Direct opdienen.

Bovenstaand recept is afkomstig uit Zuid-Andalusië. Een variant wordt bereid op de Islas Canarias. In plaats van ostiones is er sprake van lapas, waarvoor het woordenboek de vertaling “zuigslak” geeft of “puntkokkel”. De bekende kookboekschrijfster Elisabeth Luard geeft aan dat de Spaanse oesters in welke variant dan ook anders van smaak zijn dan de noordelijke varianten en rauw niet zo lekker zijn.

¡Buen provecho!

Dit recept op je eigen website plaatsen?
Velen doen het en wat ons betreft mag het ook. Maar niet met onze foto's!
Geef Charlotte, spaansleren.nl of deze website wel de credits.
Dank je wel.